Pesta
Chuť a vůně čerstvých bylinek schovaná do skleničky.
A také spousta dalších užitečných látek v podobě a složení doporučeném tou nejlepší výživovou poradkyní - přírodou.
K tomu trocha oleje, česneku a soli, někdy oříšků, semínek a pečené zeleniny.
O pestech se říká, že jsou zdravá. V mnohém je to díky chlorofylu, zelenému barvivu, které má každá rostlinka. Je takovou krví rostlin a také tak působí. Pro rostliny je to látka, bez které by nemohly vyrůst. I pro nás je velmi užitečná - je podobná naší krvi a přispívá k udržení rovnováhy v těle, v celém jeho fungování.
O bylinkách v pestech
Do pest dávám mladé výhonky a lístky rostlin, podle ročního období, které je pro ně přirozené. V té době obsahují nejvíce látek a mají největší sílu. U některých bylinek je to několik měsíců, u jiných pár týdnů.
Bylinky zpracovávám hned po utržení, aby si zachovaly co nejvíce ze sebe - své chuti, vůně i látek. Olej, česnek a sůl bylinky sice dobře zakonzervují, přesto začnou časem své látky ztrácet. Proto dělám pesta na objednání, aby byla co nejčerstvější.
Pesta vyrábím z pěstovaných i z divokých bylinek.
Divoké bylinky používám do pest velmi ráda. Jsou plné síly a vitality. Musí si sami poradit s výkyvy počasí, se zásahy člověka i se škůdci. Mají vysoký obsah léčivých látek a přirozeně vyvážené složení. Většina z nich má jemně hořkou chuť. Ta je znakem látek, které podporují dobré trávení a také navrací přirozené chutě. Ty se nám někdy vytrácí, pokud jíme nevyváženě - příliš sladkého, slaného, tučného, nepřiměřená množství nebo jsme v nepohodě. Tělo si pak neumí samo říct, co potřebuje, co je pro něj dobré a v jakém množství.
Kulturní bylinky pěstuji přirozeně, bez průmyslových přípravků. Půda u nás na Vysočině je spíše jílovitá, ne velmi bohatá, proto ji "přihnojuji", například domácím kompostem, drtí z vaječných skořápek nebo popelem. I pěstované bylinky se snažím "otužovat", aby byli odolné, silné a bohatší. Udržuji na zahrádce multikulturu, sázím vedle sebe různé druhy rostlin a nechávám je růst i ve společnosti těch divokých "plevelných". Sice se s nimi musí dělit o místo, na oplátku jim však poskytují vláhu v době sucha, stín v době velkého sluníčka a chrání je i před mrazem.
Pesto může být jedno-druhové, z jedné bylinky, nebo z více bylinek. Kombinuji je tak, aby si ladily chuťově i svými účinky.
Nejen bylinkou je pesto živo
Pesto bez oleje by nebylo pesto. Vyzkoušela jsem za ta léta různé - olivový, podle původního receptu, náš slunečnicový, řepkový a další jako třeba ostropestřecový nebo dýňový. Vyzkoušela jsem také lněný a u toho už zůstala. Je jemný, nechá chuť bylinek vyniknout. Složením má velmi blízko k olivovému oleji a je to naše místní plodina, pro naše trávení jako stvořená.
Není to dávno, zkusila jsem při výrobě pesta použít sádlo namísto oleje. Sádlo s bylinkami dělaly už naše babičky. Pesto s ním je krémovější a kdo má rád chléb s mastí a cibulí, ocení ho velmi.
Kromě oleje přijde do pesta také ještě česnek a sůl. Pro chuť a také aby bylinky vydržely déle čerstvé. Používám mořskou sůl, kterou jsem si oblíbila proto, že se dá koupit samotná, bez dodatečně přidaných minerálů, jódu a flóru. Česnek jistě není potřeba více představovat. Čerstvý a křupavý je v pestu znát, chuti a také na hustotě, pesto je o něco krémovější.
A na závěr můžou přijít do pesta i oříšky nebo semínka. Také pečená dýně nebo jiná zelenina. Dodá pestu jemnou sladkost a také krémovost.
Jak pesto uchovat a jak dlouho vydrží?
Nejlépe to pestům svědčí na chladném a tmavém místě – ve studeném sklepě nebo v lednici.
Nejvíce svých původních látek a chuti si bylinky v pestech zachovají v prvních týdnech. I později padne pesto k užitku – minerály, výživové látky a některé vitamíny se zachovají měsíce, někdy i roky.
Pesto před oxidací chrání vrstva oleje na vršku skleničky. Pokud se při odebírání postupně spotřebuje, můžete ji doplnit svým oblíbeným domácím olejem.
Jak pesto použít a které vybrat?
Pesto si můžete dát skoro ke každému slanému jídlu – na chléb se sýrem či tvarohem, na samotné pečivo, do těstovin, k bramborám nebo do rýže, na pizzu, slaný koláč, do salátů, pomazánek, dipů, polévek, k masům, na topinky. Na inspiraci se můžete podívat do receptů s pesty.
A které pesto je právě pro vás? Říká se, že ke každému pasují nějaké bylinky a to se nejlépe pozná podle chuti. Vybírat můžete také podle účinků bylinek nebo podle "příchutě" pesta, kterou mu dají oříšky, chilli, semínka nebo třeba dýně.
Nejprodávanější
Výpis produktů
Jemně nasládlá kořeněná chuť, která dobře ladí s těstovinami a dalšími přílohami.
Pesto pro všechny, kdo mají rádi svěží zeleninové chutě. Vhodné i pro těhotné, kojící ženy a děti.
Pesto z divokých bylinek. Plné chuti, síly a vitality.
Pesto z ušlechtilých bylinek. Provoní a obohatí každé jídlo
Pesto z bylinek podle vašeho výběru nebo velikost pesta podle vašeho přání.
