Toto pesto vyrábím z divokých/planých bylinek, které u nás volně rostou. Moc ráda je používám nejen do pest, ale i jinde v kuchyni. Jsou přirozeně silné, odolné a plné vitality. Jak by ne - musí si samy poradit s počasím, s ušlapáním i se škůdci.
Nejčastěji používám do pesta tyto bylinky:
kopřiva, popenec, česnáček, smetánka (pampeliška), bršlice, medvědí česnek, sedmikráska.
Divoké bylinky mívají obvykle výraznější chuť, kterou jim dodávají hořčiny. Možná někdy nechutnají tak lahodně jako ty pěstované bylinky, na oplátku nám však nabízí vyšší obsah výživových i léčivých látek.
Sdílím malé moudré okénko s několika příklady od našich odborníků a šikovných studentů, kteří si dali tu práci a poměřili jejich hodnoty:
Hodnoty jsem zprůměrovala z různých zdrojů. Čísla se můžou u rostlin lišit, určitě je ovlivní bohatost půdy v různých místech krajiny nebo způsob pěstování u kulturních rostlin (domácí pěstování má k divokým bylinkám často blíž než velkopěstování na polích).
Složení: mladé listy a výhonky bylinek, lněný panenský olej, česnek, sůl.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.